Blog

Az ipari automatizálás forradalma: Hatékonyság, pontosság

2024. június 27.

automatizalas1

Az ipari automatizálás az elmúlt évtizedekben gyökeresen átalakította a gyártási folyamatokat világszerte. Ez a technológiai forradalom nem csupán a termelékenységet növelte, de jelentősen javította a termékek minőségét és konzisztenciáját is. Az automatizálás lényege, hogy emberi beavatkozás nélkül, gépek és szoftverek segítségével irányítják és felügyelik a gyártási folyamatokat.

Az ipari automatizálás története

Az ipari automatizáció gyökerei a 18. századi ipari forradalomig nyúlnak vissza. Az első jelentős lépés a mechanikus vezérlésű szövőgépek megjelenése volt, amelyek forradalmasították a textilipart. A 20. században az elektromosság és az elektronika fejlődésével az automatizálás új szintre lépett. Az 1950-es években megjelentek az első számítógép-vezérelt gépek, amelyek még pontosabb és rugalmasabb gyártást tettek lehetővé.

Az automatizálás előnyei:

  1. Megnövekedett termelékenység: Az automatizált rendszerek nem csak 24/7 üzemelésre képesek, de sokkal gyorsabban és pontosabban dolgoznak, mint az emberi munkaerő. Például egy automatizált összeszerelő sor akár percenként több száz alkatrészt is össze tud illeszteni, míg egy ember csak töredékét tudná elvégezni ugyanennek a munkának. Emellett az automatizált rendszerek nem igényelnek szüneteket, nem fáradnak el, és nem veszítenek a koncentrációjukból, ami tovább növeli a termelékenységet.
  2. Javuló minőség és konzisztencia: Az automatizált rendszerek precizitása mikrométerekben mérhető. Például az autóiparban használt hegesztőrobotok pontossága olyan magas, hogy gyakorlatilag eliminálják a hibás hegesztések lehetőségét. Emellett minden termék pontosan ugyanolyan lesz, biztosítva a konzisztens minőséget, amit kézi gyártással szinte lehetetlen elérni.
  3. Költséghatékonyság: Bár a kezdeti beruházás valóban jelentős lehet, a hosszú távú megtakarítások többszörösen kompenzálják ezt. Például egy nagy autógyártó cég becslése szerint egy ipari robot átlagosan 3-5 év alatt térül meg, utána pedig tiszta nyereséget termel. A csökkent munkaerőköltség, az alacsonyabb energiafogyasztás és a kevesebb selejt mind hozzájárul a költséghatékonysághoz.
  4. Biztonság: Az automatizálás lehetővé teszi, hogy veszélyes anyagokkal vagy extrém körülmények között is biztonságosan folyjék a termelés. Például a nukleáris iparban használt robotok olyan sugárzásnak kitett területeken is dolgozhatnak, ahol emberi jelenlét életveszélyes lenne. Az autógyárakban a nehéz alkatrészek mozgatását végző robotok jelentősen csökkentik a munkahelyi sérülések kockázatát.
  5. Adatgyűjtés és elemzés: A modern automatizált rendszerek valós időben gyűjtik és elemzik a termelési adatokat. Ez lehetővé teszi a folyamatok azonnali optimalizálását és a prediktív karbantartást. Például egy papírgyárban az automatizált rendszer érzékelheti a papír vastagságának legapróbb változásait is, és azonnal korrigálhatja a folyamatot, mielőtt selejt keletkezne.

Az automatizálás kulcselemei:

  1. Programozható Logikai Vezérlők (PLC): Ezek az eszközök valóban az automatizált rendszerek "agyai". A PLC-k rugalmas programozhatósága lehetővé teszi, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a változó gyártási igényekhez. Például egy élelmiszeripari üzemben ugyanaz a PLC vezérelheti a különböző termékek gyártósorát, csak a program módosításával.
  2. Robotika: Az ipari robotok ma már rendkívül sokoldalúak. A hagyományos összeszerelési és hegesztési feladatok mellett képesek precíziós munkákat végezni, mint például mikro-alkatrészek kezelése az elektronikai iparban, vagy komplex 3D nyomtatási feladatok végrehajtása az additív gyártásban.
  3. Szenzorok és aktuátorok: Ezek az eszközök a rendszer "érzékszervei" és "izmai". A modern szenzorok képesek a hőmérséklet, nyomás, páratartalom, és számos más paraméter pontos mérésére. Az aktuátorok pedig végrehajtják a szükséges műveleteket, legyen szó egy szelep nyitásáról vagy egy robot karjának mozgatásáról.
  4. Ember-gép interfészek (HMI): A modern HMI-k intuitív érintőképernyős felületekkel rendelkeznek, és gyakran mobil eszközökről is elérhetők. Ez lehetővé teszi, hogy a operátorok akár távolról is felügyeljék és irányítsák a komplex gyártási folyamatokat.
  5. Ipari hálózatok: Ezek a hálózatok biztosítják a gyors és megbízható kommunikációt a rendszer különböző elemei között. A modern ipari Ethernet és vezeték nélküli protokollok lehetővé teszik a valós idejű adatcserét és irányítást, ami kulcsfontosságú a hatékony működéshez.

ipari automatizálás, Zelemo

Kihívások és aggályok:

  • Munkahelyek átalakulása: Az automatizálás valóban átalakítja a munkaerőpiacot. Például a rutin jellegű gyári munkák száma csökken, de növekszik az igény a robotprogramozók, rendszerintegrátorok és karbantartó technikusok iránt. Ez szükségessé teszi a munkaerő folyamatos átképzését és az oktatási rendszer adaptációját.
  • Magas kezdeti költségek: Egy teljesen automatizált gyártósor kiépítése akár több millió euróba is kerülhet. Ez különösen nagy kihívást jelent a kis- és középvállalkozások számára. Azonban a moduláris automatizálási megoldások és a robotbérlési lehetőségek segíthetnek áthidalni ezt a problémát.
  • Kiberbiztonság: Az összekapcsolt rendszerek valóban sebezhetőbbek a kibertámadásokkal szemben. Egy sikeres támadás akár le is állíthatja a teljes termelést, vagy veszélyeztetheti a termék minőségét. Ezért kritikus fontosságú a robosztus kiberbiztonsági megoldások implementálása és folyamatos frissítése.

Technológiai függőség:

A túlzott automatizálás valóban csökkentheti a rugalmasságot váratlan helyzetekben. Például egy teljesen automatizált rendszer nehezebben tud alkalmazkodni hirtelen piaci változásokhoz vagy váratlan termelési igényekhez. Ezért fontos megtalálni az egyensúlyt az automatizálás és a rugalmasság között. 

Kiberbiztonság és a NIS2 direktíva:

Az ipari automatizálás térnyerésével a kiberbiztonság kérdése kritikus fontosságúvá vált. Az Európai Unió által 2022-ben elfogadott NIS2 (Network and Information Systems) direktíva közvetlenül kapcsolódik ehhez a problémához. A NIS2 célja, hogy megerősítse az EU kiberbiztonságát, különös tekintettel a kritikus infrastruktúrákra és az alapvető szolgáltatásokra. A NIS2 és az ipari automatizálás kapcsolata: 

  • A direktíva kiterjed az automatizált gyártórendszerekre is, különösen a kritikus szektorokban, mint például az energiaipar vagy a közlekedés.
  • Kötelezi a vállalatokat, hogy átfogó kiberbiztonsági intézkedéseket vezessenek be, beleértve a kockázatelemzést, az incidenskezelést és a rendszeres auditokat.
  • Az automatizált rendszerek üzemeltetőinek jelenteniük kell a biztonsági incidenseket, és együtt kell működniük a hatóságokkal a fenyegetések elhárításában.

Miért szükséges a NIS2? 

  • Az ipari automatizálás növekvő összekapcsoltsága miatt a rendszerek sebezhetőbbé váltak a kibertámadásokkal szemben.
  • Egy sikeres támadás az automatizált rendszerek ellen súlyos következményekkel járhat, például termeléskieséssel vagy akár biztonsági kockázatokkal.
  • A NIS2 segít egységes keretrendszert teremteni az EU-ban a kiberbiztonság területén, ezáltal növelve a rendszerek ellenálló képességét.

A NIS2 implementálása az ipari automatizálásban: 

  • A vállalatoknak felül kell vizsgálniuk és szükség esetén frissíteniük kell meglévő automatizált rendszereiket a NIS2 követelményeinek megfelelően.
  • Új automatizálási projekteknél már a tervezési fázisban figyelembe kell venni a kiberbiztonságot ("security by design" elv).
  • Folyamatos képzésre és készségfejlesztésre van szükség a munkavállalók körében a kiberfenyegetések felismerése és kezelése érdekében.

Az automatizálás és a fenntarthatóság

Az automatizálás jelentős szerepet játszik a fenntartható gyártásban. Az optimalizált folyamatok csökkentik az energiafelhasználást és a hulladéktermelést. Az intelligens rendszerek képesek finomhangolni a termelést a kereslethez igazodva, csökkentve a felesleges készleteket.

Oktatás és készségfejlesztés

Az automatizálás térnyerésével új készségekre van szükség a munkaerőpiacon. Az oktatási rendszereknek alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz, nagyobb hangsúlyt fektetve a STEM (tudomány, technológia, mérnöki tudományok, matematika) tárgyakra és a digitális készségekre. Emellett a kiberbiztonság oktatása is kulcsfontosságúvá vált, különösen a NIS2 direktíva követelményeinek fényében.

Tehát az ipari automatizálás kétségtelenül formálja a gyártás jövőjét. Miközben jelentős hatékonyságnövekedést és minőségjavulást eredményez, fontos, hogy a társadalom felkészüljön az ezzel járó változásokra. A folyamatos innováció, az oktatás és a felelősségteljes implementáció kulcsfontosságú lesz abban, hogy maximalizáljuk az automatizálás előnyeit, miközben kezeljük a potenciális kihívásokat. Az automatizálás nem csupán technológiai, hanem társadalmi és gazdasági kérdés is, amely átfogó megközelítést igényel a jövő sikeres navigálásához.

  • Központ: 1097 Budapest, Könyves Kálmán Krt. 12-14.
  • Telefonszám: +36 20 548 1181