Blog

Ipari automatizálás – hagyjuk a munkát a gépekre

2024. június 19.

ipari1

Az ipari automatizálás ma már szinte minden gyárban és üzemben megtalálható, és a gyártósorok működése szinte elképzelhetetlen nélküle. Ezek az automatizált rendszerek vezérlőrendszereket, számítógépes szoftvereket és robotokat használnak olyan feladatok elvégzésére, amelyeket korábban emberek végeztek kézzel.

Az automatizálás növeli a termelékenységet, javítja a minőséget és fokozza a biztonságot a gyártásban és más ipari területeken.

Az ipari automatizálás az ipari forradalmakkal kezdődött

Az emberiség a kezdetek óta keresi a különféle módokat arra, hogy mindennapi feladatainak hatékonyságát növelje –  gondoljunk csak a vízkerékre vagy szélmalomra.

Az első jelentős változás az első ipari forradalomnak köszönhető a 18. század végén, amikor a gőzgépek megjelenésével átalakult a gyártás és a termelési folyamatok természete.

A következő szintre ugrást a 19. században a második ipari forradalom hozta el az elektromos energia hasznosításával. Az átállás során a gyártóüzemek teljesítménye mintegy 30%-kal nőtt, annak köszönhetően, hogy az elektromos motorok sokkal nagyobb hatásfokkal működtek a gőzgépekhez képest.

A 20. és 21. században a mikroprocesszorok feltalálása és az informatikai technológiák fejlődése elhozta a harmadik ipari forradalmat. A gyors digitális fejlődés pedig a negyedik ipari forradalomhoz vezetett, melyet a digitalizáció, az automatizáció és a mesterséges intelligencia jellemez.

ipari automatizáció, Zelemo

Előnyei miatt szinte kötelező a vállalatok számára

Az automatizáció aranykorát éli, a PLC-k, robotika és automatizált termelési folyamatok széles körben elterjedtek. Ezek a technológiák optimalizálják a folyamatokat, növelik a termelékenységet és javítják a minőséget, így hozzájárulnak a globális versenyképességhez és fenntarthatósághoz.

Nézzük részletesebben, mik az ipari automatizálás előnyei?

Növelik a munkavállalók biztonságát

Az ipari automatizáció megszabadítja a dolgozókat az unalmas, veszélyes és piszkos feladatoktól. Csökkenti az ismétlődő mozgással és tárgyak emelésével járó sérüléseket, így biztonságosabb munkakörnyezetet teremt. 

Magas termelékenység

Az ipari automatizációval a gyártóüzemek folyamatosan üzemelhetnek, így drámaian növelhetik a termelékenységet. Az automatizációval elkerülhetők a leállások, teljesítmény problémák, amelyek lassítják a termelést. A prediktív karbantartási adatok és valós idejű információk segítenek időben felismerni és megoldani a problémákat, optimalizálják a készleteket, és folyamatosan figyelik a termelés sebességét.

Magas minőség

Az automatizáció csökkenti az emberi hibák lehetőségét. Mivel a robotok nem fáradnak el, ezért garantálják a termékek állandó egyenletes minőségét. Az automatizációs eszközök lehetővé teszik a nagyobb pontosságot és adatgyűjtést, továbbá értesítéseket küldenek az érintetteknek. 

A minőségi problémák korai szakaszban történő felismerése pedig javítja a termelést és csökkenti a pazarlás mértékét. Az automatizáció tehát növeli az átláthatóságot és biztosítja, hogy a gyártott alkatrészek megfeleljenek a vevői követelményeknek.

Nagyfokú rugalmasság

A robotok bármilyen feladatra programozhatók. Gyorsan alkalmazkodnak az új feladatokhoz, nincs szükség emberi betanításra, amik mind rugalmasabbá teszik a gyártást.

Nagymértékű információs pontosság és jobb döntéshozatal

Az automatizált adatgyűjtés javítja a gyártási információk pontosságát és csökkenti az adatgyűjtési költségeket. Ez segít megalapozott döntéseket hozni a pazarlás csökkentése és a folyamatok optimalizálása terén. 

Az ipari automatizálás révén a vezetők pontosabban azonosíthatják az új bevételi forrásokat és erősebb kapcsolatokat alakíthatnak ki az érdekeltekkel. Emellett holisztikus megoldásokat kínál a távoli felügyelethez és vezérléshez, racionalizálja az ellátási lánc irányítását, nyomon követi a terepen lévő eszközöket, és adatokat szolgáltat, hogy megalapozott döntéseket hozhassunk.

az automatizált adatgyűjtés növeli a gyártási információk pontosságát.

Gép segíti és helyettesíti az embert

Az ipari automatizáció minden olyan technológiai eszközt és szoftvert magába foglal, amelyek az emberi munkát helyettesítik vagy támogatják.

Ez a technológiai fejlődés számos iparágban forradalmasította a munkafolyamatokat. Az alábbiakban néhány példával szemléltetjük, hogyan működnek ezek a megoldások a gyakorlatban.

Robotkarok

A robotkarok az ipari automatizáció egyik leglátványosabb példái. Ezek a gépek képesek precíz, ismétlődő feladatokat végezni, például összeszerelést, hegesztést vagy festést. Az autógyártásban például a robotkarok illesztik össze az autóalkatrészeket, hegesztik a karosszériát, és festik az autókat. Ezek a robotok pontosabban és gyorsabban dolgoznak, mint az emberek, ami növeli a termelési sebességet és csökkenti a hibák számát.

 

CNC-gépek

A CNC-gépek számítógép-vezérelt megmunkáló gépek, amelyek különféle fémek, műanyagok és más anyagok precíz megmunkálására képesek. Ezek a gépek programozhatóak, így különböző alkatrészeket tudnak előállítani azonos géppel. A fémmegmunkáló iparban például a CNC-gépek nagy pontossággal és sebességgel képesek bonyolult formákat és alkatrészeket előállítani, minimalizálva az emberi hibákat.

AGV-k 

Az AGV-k automata vezetésű járművek, amelyek az anyagmozgatást és szállítást végzik a gyár területén. Ezek a járművek érzékelők és szoftverek segítségével navigálnak a gyárban, és szállítják az alapanyagokat, félkész és kész termékeket egyik helyről a másikra. Egy elektronikai gyárban az AGV-k szállítják az alkatrészeket a raktárból a gyártósorra.

PLC-k 

A PLC-k programozható logikai vezérlők, amelyek a gyártási folyamatok irányítását és felügyeletét látják el. Ezek a vezérlők különböző szenzorokból származó adatokat dolgoznak fel, és a gyártósor működését vezérlik. Egy élelmiszeripari gyárban a PLC-k felügyelik a keverési, sütési és csomagolási folyamatokat, biztosítva, hogy minden lépés pontosan és megfelelő időzítéssel történjen.

MES 

A MES rendszerek a termelésirányítást és a folyamatok nyomon követését segítik. Ezek a rendszerek valós idejű adatokat gyűjtenek a gyártósorról, és elemzik azokat, hogy optimalizálják a termelési folyamatokat. A gyógyszergyárban MES rendszer követi a gyártási lépéseket, hogy a szigorú szabályozási előírásoknak megfelelően minden gyógyszer a megfelelő összetételben és minőségben készüljön el. 

ERP rendszerek

Az ERP rendszerek a vállalat különböző üzleti folyamatait integrálják egy közös platformon. Ezek a rendszerek segítenek a vállalatoknak hatékonyabban működni azáltal, hogy egyetlen, összekapcsolt rendszerben kezelik a pénzügyi, logisztikai, emberi erőforrás és gyártási adatokat.

IoT 

Az IoT technológia az iparban érzékelők és eszközök hálózatba kapcsolásával valós idejű adatgyűjtést és elemzést biztosít. Ezek az eszközök adatokat gyűjtenek, mint például hőmérséklet, páratartalom és gépek állapota, majd továbbítják azokat egy központi rendszerbe elemzésre. Például, egy gyártósoron az érzékelők figyelik a gépek működését, és ha probléma merül fel, az IoT rendszer azonnal értesíti a karbantartó csapatot, hogy a komolyabb problémák megelőzhetők legyenek.

3D nyomtatás

A 3D nyomtatás additív gyártási technológia, amely lehetővé teszi prototípusok és végtermékek gyors előállítását. Ez a technológia objektumokat építi fel rétegről rétegre digitális tervek alapján. Az autóiparban a 3D nyomtatás segítségével gyorsan és költséghatékonyan lehet prototípusokat és egyedi alkatrészeket gyártani, ami felgyorsítja a fejlesztési folyamatokat és csökkenti a termelési költségeket.

Automatizálás = hibamentes munkafolyamat? 

Az automatizálás jelentősen csökkenti a hibák számát, mivel a gépek pontosabban és következetesebben végzik a feladatokat, mint az emberek. Azonban nem garantál teljesen hibamentes munkafolyamatot, mivel a rendszerek is meghibásodhatnak, programozási hibák léphetnek fel, vagy váratlan helyzetek adódhatnak.

Ezért bár az automatizálás nagyban javítja a munkafolyamatok megbízhatóságát és hatékonyságát, a teljes hibamentesség elérése érdekében továbbra is szükség van emberi felügyeletre és karbantartásra.

  • Központ: 1097 Budapest, Könyves Kálmán Krt. 12-14.
  • Telefonszám: +36 20 548 1181