Blog

Prediktív karbantartás, forradalmi módszer az állásidő minimalizálásához

2024. szeptember 23.

prediktiv_karbantartas_01

Minden termelés vezető (és cégvezető) rémálma a váratlan gépleállás. Amikor leáll egy gép, vele együtt szünetel a gyártás, és elindul egy végeláthatatlan tortúra költséges javításokkal, késésekkel, logisztikai és egyéb fejfájások tucatjaival.

A cikkben a prediktív karbantartás módszerét mutatjuk meg, amivel eleve meg lehet előzni a nemkívánatos gépleállásokat azok minden negatívumával együtt.

Mit értünk pontosan prediktív karbantartás alatt?

Gyakorlati jelentőségét tekintve a prediktív karbantartás egy speciális módszer, illetve stratégia. Lényege, hogy a gyártásban résztvevő gépek és mechanizmusok működését szenzorokkal monitorozzuk. 

Az így gyűjtött adatokat a mesterséges intelligencia segítségével elemezzük olyan mintázatokat keresve, amik egy megnövekedett hibakockázatra utalnak. Ilyen lehet akár a berendezés rezgésében bekövetkezett változás, üzemi hőmérséklet emelkedés vagy csökkenés,  vagy más egyéb indikátor.

A technológia előre tudja jelezni,, hogy mikor lesz időszerű egy-egy gép karbantartása. Még azelőtt, hogy a szóban forgó szerkezet meghibásodása megtörténne. 

A prediktív karbantartásra érdemes úgy gondolni, mint nálunk embereknél a rendszeres orvosi vizsgálatokra. A rendszeres vizsgálatok bizonyítottan hatásosabb megoldást jelentenek, mint megvárni egy komoly problémát, amit már csak kockázatos műtéttel lehet megoldani.

A gyártógépek vonatkozásában is kifizetődőbb egy-egy problémát még időben, a kritikus állapot előtt észlelni. Mindjárt kifejtjük azt is, hogy miért

prediktív karbantartás, szakember, ipari automatizálás

Amit ma megjavíthatsz, ne halaszd holnapra

Ahogy fentebb már utaltunk rá, egy váratlan gépleállás a legrosszabb forgatókönyv, amit egy gyártási vezető kívánhat. A problémás gép nemcsak leállítja a termelést, hanem dominó effektusként generál újabb és újabb problémákat.

Minél tovább tart a leállás, annál nagyobbra duzzad a vele járó kellemetlenségek halmaza:

  • a javítás pénzbe kerül;
  • a kieső időben a munkaerő nem tud termelni;
  • a gyártósor leállása a cég egyéb részlegeit is lebéníthatja; 
  • ebből kifolyólag logisztikai nehézségek adódhatnak;
  • borítékolhatók a késések;
  • és szinte biztos, hogy a kiesés az üzleti eredményekben is nyomot hagy.

A prediktív karbantartás stratégiájával mindezt csírájában el lehet folytani. Előre tervezhető keretrendszert biztosít a szükséges javítások ütemezéséhez. Így a kisebb problémákat időben lehet menedzselni, a nagyobb meghibásodások esélye pedig minimálisra csökken. 

Ez nemcsak olcsóbb, hanem sokkal kevesebb fejfájást is okoz a termelési folyamatok során.

A prediktív karbantartás előnyei a gyakorlatban

Három fő kategóriát különíthetünk el, ha a bevezetés pozitív hozadékát kategorizálni szeretnénk:

  • Minimálisra (vagy akár nullára) csökkenthető állásidő

Az adatvezérelt karbantartási módszereknek köszönhetően a gépek hosszabb időn át működhetnek zavartalanul, ami növeli a termelési hatékonyságot.

  • Javítási költségek radikális csökkentése

A váratlan meghibásodások elkerülésével jelentős összegek maradhatnak a céges kasszában. A tervezett karbantartás mindig költséghatékonyabb, mint a hirtelen fellépő problémák kényszerű azonnali megoldása.

  • Hosszabb gépélettartam

Az előre megtervezett karbantartásokkal a gépek élettartama meghosszabbítható, így csökken az új gépek beszerzésének szükségessége.

Egyetlen kérdés szokott csak felmerülni, miután egy-egy ügyfelünknél sikerül felismerni a prediktív karbantartás hozzáadott értékét: „Hogyan lehet ezt bevezetni?” 

Máris mutatjuk a folyamat lényegét dióhéjban!

prediktív karbantartás, ellenőrzés, szakember

Mi a prediktív karbantartás bevezetésének javasolt folyamata?

A sikeres bevezetés 80%-ban a folyamat precíz tervezésen múlik. Az ügyfeleinknél végzett implementálások alapján a következő lépésekben célszerű haladni:

  1. Adatgyűjtési infrastruktúra kialakítása: Az érzékelők és monitoring eszközök telepítése, amelyek valós időben figyelik a gépek állapotát.
  2. Adatfeldolgozás és elemzés: Olyan szoftverek bevezetése, amelyek képesek elemezni az összegyűjtött adatokat, és felismerik a potenciális hibákat.
  3. Csapat bevonása: A karbantartó csapat oktatása a használatra, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a rendszer által előre jelzett hibákra.
  4. Tesztelés és finomhangolás: A kezdeti tesztidőszak során folyamatosan monitorozni kell a rendszer hatékonyságát, és finomhangolni az algoritmusokat a pontosabb előrejelzések érdekében.

A folyamat értelemszerűen nem megy egyik napról a másikra. De érdemes rászánni a szükséges időt, mert a végén a prediktív karbantartási rendszer teljesen integrálható a vállalat karbantartási rutinjába, biztosítva a minimális állásidőt és a maximális hatékonyságot.

Konklúzió

A jövőben is lehet gyártósort üzemeltetni prediktív karbantartás nélkül, de egyre kevésbé érdemes. A forradalmi stratégia nemcsak az állásidő csökkenését biztosítja, hanem a költségmegtakarítást és a termelés folyamatosságát is. 

Szeretnéd megtudni, hogyan alkalmazható a prediktív karbantartás akár a ti működésetekben is?
Lépj kapcsolatba szakértőinkkel, akik szívesen válaszolnak a kérdéseidre.

 

  • Központ: 1097 Budapest, Könyves Kálmán Krt. 12-14.
  • Telefonszám: +36 20 548 1181