Blog

Termelési coaching: Célzott tanácsadás a termelési folyamatainak optimalizálására

2024. október 1.

termelesicoaching_boritokep

Kétféle gyártó cég létezik manapság. Az egyik típusnál talán még nem is hallottak a termelési coaching fogalmáról. A másik típus viszont az új és innovatív coaching módszerrel tehet szert már rövid távon is hatékonyságnövelésre és versenyelőnyre.

A cikket azoknak írtuk, akik az utóbbi csoportot szeretnék erősíteni. Ismerje meg Ön is a termelési coaching alkalmazásának lehetőségeit és előnyeit.

Mi az a termelési coaching?

Egy speciális tanácsadási folyamat, amely a gyártási folyamatok optimalizálására fókuszál. Szakértői tudással rendelkező coachok végzik. Elemzik a meglévő folyamatokat, majd gyakorlati javaslatokkal állnak elő a teljesítmény növelésére. 

A termelési coaching olyan, mint professzionális sportágakban az edző jelenléte. Fontos, hogy nem pusztán a hibák kijavításán van a hangsúly. A coach segít felfedezni az erősségeket, optimalizálni, illetve hosszú távon fenntartani a fejlődést és a hatékonyságot.

Hol és miért lehet indokolt a termelési coaching alkalmazása?

Egy termelő cég sokféle életszakaszában indokolt lehet a speciális coaching folyamat alkalmazása. De ha a leggyakoribb kulcsszituációkra akarunk szorítkozni, akkor az alábbiakat kell megemlítenünk:

  • Gyártási kapacitás bővítése: Amikor egy cég rövid határidővel szeretné növelni a termelési volument, a hatékonyság elengedhetetlen a sikeres kivitelezéshez.
  • Költségcsökkentés: Ha a vállalatnak magas termelési költségei vannak, a coachok segíthetnek azonosítani a pazarlás tényezőit és optimalizálni a költségstruktúrát.
  • Technológiai váltás: Új eszközök vagy szoftverek bevezetésekor a coaching biztosítja, hogy a változás zökkenőmentesen történjen, és ne legyenek sokba kerülő leállások.

Ezen a ponton egy-egy cégvezető vagy szakmai vezető már könnyen a saját szervezetére ismerhet. Más kérdés, hogy a viszonylag új metódusnak számító termelési coaching menetét sikerül-e a napi működésben is elképzelni.

Hogyan tud megvalósulni mindez a gyakorlatban?

A termelési coaching nem sprint, hanem maraton. Vagyis számottevő eredményeket általában hosszabb távon lehet elérni. A megtérülés így is sokszoros, mert a folyamat lerövidíti a fejlődés útját és időigényét. 

A közös munka általában a következő lépéseket foglalja magába:

  1. Állapotfelmérés: A termelési folyamat részletes elemzése, beleértve az erőforrásokat, technológiákat és az emberi tényezőket.
  2. Célok meghatározása: A coach és az ügyfél közösen tűz ki mérhető, reális célokat a folyamatok fejlesztésére.
  3. Akcióterv készítése: Egy részletes terv készül, amely lépésről lépésre bemutatja a szükséges változtatásokat és fejlesztéseket.
  4. Implementáció és monitoring: A javasolt változtatások bevezetése után a coach folyamatosan figyeli az eredményeket és szükség esetén finomítja a folyamatokat.

Egy fiktív példa, hogy könnyebb legyen elképzelni a megvalósulást

Képzeljünk el egy közepes méretű gyártó céget, ahol rendszeres problémát okoznak a gépleállások. A termelési coach hozzáadott értéke ott jelentkezhet, hogy külsős szemmel segít átvizsgálni a teljes folyamatot.

Így fény derülhet arra, ha például az elavult karbantartási módszerek miatt az állásidő a vártnál magasabb. A coaching folyamat következő lépéseként bevezetésre kerülhet egy prediktív karbantartási rendszer, amely 25%-kal képes csökkenteni az állásidőt

Mindez közvetetten 15%-kal növelheti a termelési kapacitást. Az eredmény? Nagyobb hatékonyság a költségek csökkentése mellett.

Mennyibe kerülhet a termelési coaching bevezetése?

A módszertan alkalmazásának díja függ a cég méretétől és az elvégzendő munkák bonyolultságától. Általában a coaching folyamata néhány hétig vagy hónapig tart, a költségek pedig projektalapon számíthatók ki. 

Azonban a megtérülés rendszerint gyorsan jelentkezik, hiszen a javuló termelési hatékonyság azonnali költségmegtakarítást és növekvő profitot eredményez.

Konklúzió

A termelési coaching több, mint divatos kifejezés. Nem csupán a meglévő problémák kezelésére alkalmas, hanem a jövőbeni kihívásokra való felkészülést is segíti, biztosítva, hogy a gyártási folyamatok folyamatosan a legmagasabb hatékonyságot nyújtsák.

Lépj kapcsolatba szakértőinkkel, akik szívesen válaszolnak a kérdéseidre.

 

  • Központ: 1097 Budapest, Könyves Kálmán Krt. 12-14.
  • Telefonszám: +36 20 548 1181