Blog

Automatizálással költségmegtakarítás

2024. augusztus 28.

automatizalas11

A mai gyorsan változó üzleti környezetben a vállalatok folyamatosan keresik a módját, hogyan növelhetnék hatékonyságukat és versenyképességüket. Ebben a törekvésben kiemelt szerepet kap az automatizálás, amely nemcsak a termelékenységet növeli, de jelentős költségmegtakarítást is eredményez. Az automatizálás területén Magyarországon az egyik vezető vállalat a Zelemo, amely innovatív megoldásaival segíti a cégeket a digitális transzformációban.

A Zelemo története és küldetése

A cégcsoport fő pillére a 2i Irányítástechnikai és Informatikai Kft. több, mint 35 éve dolgozik a vezérléstechnikai szegmensben. A tulajdonosok felismerték, hogy a hazai vállalatok versenyképességének kulcsa a modern technológiák adaptálása és az intelligens automatizálás, amely túlmutat a szűken vett vezérléstechnika területén. Így megalapították a Zelemo Holding Zrt-t, amelyben a 2i Kft. mellett két további tagvállalat, ezzel együtt két új üzleti terület állt a partnerek szolgálatába. A ZeleBots Kft. célgépek tervezésével, kivitelezésével, valamint robotizációs megoldásokkal foglalkozik, míg az InnovAIse Kft. pedig az operációs technológiában és adatmenedzsmentben ad megoldásokat. A cégcsoport küldetése, hogy komplex automatizálási támogatást nyújtson ügyfeleinek, amelyek nemcsak a termelési folyamatokat optimalizálják, de jelentős megtakarításokat is eredményeznek.

Az automatizálás előnyei

Az automatizálás számos előnnyel jár a vállalatok számára. Először is, jelentősen növeli a termelékenységet. Az automatizált rendszerek gyorsabban és pontosabban végzik el a feladatokat, mint az emberi munkaerő, és 24/7 üzemben működhetnek. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy növeljék termelési kapacitásukat anélkül, hogy arányosan növelnék a munkaerő-állományukat.

Másodszor, az automatizálás javítja a minőséget és csökkenti a hibák előfordulását. Az automatizált rendszerek következetesen magas színvonalon teljesítenek, minimalizálva az emberi tényezőből eredő hibákat. Ez nemcsak a termékek minőségét javítja, de csökkenti a selejt és az újrafeldolgozás költségeit is.

Harmadszor, az automatizálás növeli a munkahelyi biztonságot. Veszélyes vagy monoton feladatokat gépekre bízva csökkenthető a munkavállalók sérülésének kockázata, ami nemcsak etikai szempontból fontos, de csökkenti a balesetek és táppénz miatti költségeket is.

automatizálás, költségmegtakarítás, Zelemo

Költségmegtakarítás az automatizálás révén

A Zelemo által kínált automatizálási megoldások egyik legvonzóbb aspektusa a jelentős költségmegtakarítási potenciál. Bár az automatizálási rendszerek kezdeti beruházási költsége magas lehet, hosszútávon jelentős megtakarításokat eredményeznek.

Az automatizálás csökkenti a munkaerőköltségeket, hiszen kevesebb emberi erőforrásra van szükség ugyanazon feladatok elvégzéséhez. Ez különösen fontos a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban vagy régiókban. Az automatizált rendszerek emellett hatékonyabban használják fel az erőforrásokat, csökkentve az energiafogyasztást és a hulladéktermelést, ami további megtakarításokat jelent.

A cég tapasztalatai szerint az ügyfelei átlagosan 20-30%-os költségcsökkenést érnek el az automatizálási projektek bevezetésével. Egyes esetekben ez az arány akár 50%-ot is elérhet. A megtakarítások mértéke természetesen függ az adott iparágtól és a bevezetett megoldások komplexitásától.

A Zelemo szolgáltatásai

Széles körű szolgáltatásokat kínál az automatizálás területén. Ezek közé tartozik:

  1. Folyamatautomatizálás: A gyártási folyamatok optimalizálása és automatizálása, beleértve a robotizációt és a gépi látást.
  2. Ipari IoT megoldások: Intelligens szenzorok és hálózati eszközök integrálása a termelési környezetbe a valós idejű adatgyűjtés és elemzés érdekében.
  3. Prediktív karbantartás: Fejlett analitikai módszerek alkalmazása a berendezések állapotának előrejelzésére, csökkentve a váratlan leállások kockázatát.
  4. Energiagazdálkodási rendszerek: Intelligens megoldások az energiafelhasználás optimalizálására és a költségek csökkentésére.
  5. Minőségellenőrzési automatizálás: Gépi látáson és mesterséges intelligencián alapuló rendszerek a termékminőség folyamatos ellenőrzésére.
  6. Logisztikai automatizálás: Raktározási és anyagmozgatási folyamatok optimalizálása automatizált rendszerekkel.

A Zelemo minden projektjét személyre szabja az adott ügyfél igényeinek és körülményeinek megfelelően. A cég szakértői szorosan együttműködnek az ügyfelekkel a tervezéstől a megvalósításig és a későbbi támogatásig.

hogyan takarítható meg költség az ipari automatizálás bevezetésével?

Referenciák és elégedett ügyfelek

A vállalat sikerességét és szakmai elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint impresszív ügyféllistája. A cég büszkén mondhatja el magáról, hogy olyan jelentős vállalatokkal dolgozik együtt, mint a Coca-Cola HBC Magyarország, a Cemix és a Richter Gedeon. Az a tény, hogy ilyen nagy és befolyásos cégek bízták meg a Zelemot automatizálási projektjeikkel, rendkívül elismerő a szakmában.

A Coca-Cola HBC Magyarország, mint a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártójának hazai leányvállalata, rendkívül magas elvárásokat támaszt beszállítóival szemben. A Zelemo sikeresen implementált egy komplex folyamatautomatizálási rendszert a vállalat dunaharaszti üzemében, ami jelentősen növelte a termelékenységet és csökkentette az üzemeltetési költségeket.

A Cemix, Magyarország vezető építőanyag-gyártója, a Zelemo segítségével modernizálta gyártósorait és logisztikai folyamatait. Az automatizálási projekt eredményeként a vállalat 25%-kal növelte termelési kapacitását, miközben 15%-kal csökkentette energiafelhasználását.

A Richter Gedeon, Magyarország legnagyobb gyógyszeripari vállalata, különösen szigorú minőségi és biztonsági előírásoknak kell, hogy megfeleljen. A Zelemo által tervezett és kivitelezett minőségellenőrzési automatizálási rendszer nemcsak a termékek minőségét javította, de jelentősen csökkentette a manuális ellenőrzésre fordított időt és költségeket.

Ezek a sikertörténetek jól mutatják, hogy a Zelemo képes kiszolgálni a legkülönbözőbb iparágak igényeit, a fogyasztási cikkek gyártásától az építőiparon át a gyógyszeriparig. Az ilyen neves ügyfelek bizalma nem csupán a cég szakértelmét igazolja, de jelentős versenyelőnyt is jelent a számára az automatizálási piacon.

A jövő kihívásai és lehetőségei

Az automatizálás térnyerése várhatóan folytatódni fog a következő években. A Zelemo folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, hogy lépést tartson a technológiai innovációkkal és az ügyfelek változó igényeivel. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egyre nagyobb szerepet kap az automatizálási megoldásokban, lehetővé téve még kifinomultabb és adaptívabb rendszerek létrehozását.

A vállalat emellett nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra is. Az automatizálási projektek tervezésénél figyelembe veszik a környezeti szempontokat, törekedve az energiahatékonyság növelésére és a hulladéktermelés csökkentésére.

Egyszóval elmondható, hogy a Zelemo, mint az automatizálás szakértője, kulcsszerepet játszik a magyar vállalatok versenyképességének növelésében. Innovatív megoldásaival nemcsak jelentős költségmegtakarításokat tesz lehetővé, de hozzájárul a termelékenység növeléséhez és a minőség javításához is. A Coca-Cola HBC Magyarország, a Cemix és a Richter Gedeon példája jól mutatja, hogy a Zelemo képes kiszolgálni a legigényesebb és legnagyobb ügyfelek elvárásait is.

Az automatizálás térhódításával a cég szerepe várhatóan tovább nő a jövőben. A folyamatos innovációja és ügyfélközpontú megközelítése biztosítja, hogy továbbra is az automatizálási piac élvonalában maradjon, segítve a magyar vállalatokat a digitális transzformációban és a globális versenyben való helytállásban.

  • Központ: 1097 Budapest, Könyves Kálmán Krt. 12-14.
  • Telefonszám: +36 20 548 1181