Blog

Az energiahatékonyság fejlesztésének lehetőségei ipari automatizálással

2024. október 6.

energiahatekonysag_cover

Az energiaárak drasztikus elszállása és az egyre szigorúbb fenntarthatósági követelmények miatt az energiahatékonyság megkerülhetetlen tényező egy gyártó és/vagy termelő tevékenységet folytató cég életében.

Az ipari automatizálás - többek között - ezen a téren is a szintlépés kulcsát jelentheti. A cikkben gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be, hogyan segítheti elő az automatizálás a gyártás és termelés energiafelhasználásának csökkentését.

Az energiahatékonyság fejlesztése több szempontból is létfontosságú

Minél nagyobb termelési kapacitással dolgozik egy vállalat, értelemszerűen annál magasabb az energiaigénye. Mindez komoly kitettséget jelent, hiszen

  • az elmúlt években drasztikusan emelkedtek az energiaárak;
  • ami jelentős költségnövekedést eredményezett a puszta működésben;
  • így mindez a profitabilitás csökkenését idézheti elő rövid-, illetve hosszú távon. 

De nem csak költségcsökkentés céljából lehet kiemelt prioritás az energiahatékonyság elérése. A környezetterhelés mérséklése szintén kiemelt fontosságú akár idehaza, akár a globális piacokon. Ezért van égető szükség olyan kézenfekvő megoldásokra, amilyen az ipari automatizálás.

Automatizált rendszerekkel egyszerre lehet javítani a termelési folyamatok energiahatékonyságának nyomon követését és javítását, miközben az emberi hibákból eredő veszteségek csökkentése is reális cél.

Az ipari automatizálás és az energiahatékonyság kapcsolata

Az ipari automatizálás segítségével a gyártási folyamatok folyamatosan monitorozhatók, optimalizálhatók és karbantarthatók. Az adatvezérelt döntéshozatal pedig lehetővé teszi a valós időben történő reagálást a változó körülményekre, például a gépek teljesítményére vagy az energiafelhasználásra.

A következőkben bemutatunk néhány automatizált megoldást, amelyek segítenek csökkenteni az energiafelhasználást, és hatékonyabbá tenni a gyártási folyamatokat.

energiahatékonyság az ipari gyártás során, mérnöki megoldások

1. Automatizált villamos rendszerek

Az automatizált villamos rendszerek képesek valós időben követni a gépek energiafelhasználását, illetve azonnali visszajelzést adni az indokolatlan túlfogyasztásról. Az ilyen rendszerek szenzorokkal és okos mérőeszközökkel vannak felszerelve, amelyek pontos adatokat biztosítanak a fogyasztásról.

Például egy automatizált rendszer képes felismerni, ha egy gép hosszú ideig működik alacsony kihasználtsággal, és javaslatot tesz a leállításra vagy a működés optimalizálására. Ezzel nem csak az energiaköltségek csökkenthetők, hanem a gépek élettartama is meghosszabbítható.

2. Optimalizált gép üzemidő prediktív karbantartással

A prediktív karbantartás lehetővé teszi, hogy a gyártási folyamatokban használt gépek üzemeltetése optimális teljesítmény mellett történjen minimális energiafelhasználással. Az automatizált rendszerek folyamatosan figyelik a gépek állapotát, és előrejelzést adnak arról, mikor szükséges karbantartás vagy alkatrészcsere.

Ez segít a váratlan meghibásodások és leállások megelőzésében. Plusz egy rendszeresen karbantartott gép kevesebb energiát fogyaszt, és hosszabb ideig képes optimális teljesítményt nyújtani.

3. Folyamatautomatizálás az energiahatékonyság jegyében

A termelési és/vagy folyamatok automatizálásával jelentősen növelhető a gyártósorok energiahatékonysága. Automatizált rendszerekkel a termelés akár minden egyes lépését optimalizálni lehet, csökkentve az energiafogyasztást és maximalizálva a teljesítményt.

Például egy automatizált rendszer beállítható úgy, hogy csak akkor működtesse a gépeket teljes kapacitással, amikor arra valóban szükség van. A rendszer képes figyelni a gépek kihasználtságát, és automatikusan csökkenti a teljesítményt, ha a termelési igények csökkennek.

4. Energiahatékonyság és IoT (Internet of Things)

IoT-alapú rendszerekkel a gyártási folyamatok valós időben követhetők. Az IoT eszközök lehetővé teszik, hogy a gyártósorok energiafelhasználásának folyamatos figyelemmel követése mellett azonnali beavatkozásra legyen lehetőség, amennyiben szükséges.

Például egy IoT-alapú rendszer képes felismerni, ha egy gép energiafogyasztása hirtelen megemelkedik. Majd automatikusan értesítést küld a karbantartási csapatnak, hogy vizsgálják meg a problémát. Ez nemcsak energiamegtakarítást eredményez, hanem csökkenti a gépek leállásának esélyét is.

5. Energiahatékony világítás és HVAC-rendszerek

Az automatizált világítási és HVAC (fűtési, szellőztetési és légkondicionálási) rendszerek további energiahatékonyságot biztosíthatnak. Speciális érzékelők és intelligens rendszerek segítségével a világítás és a légkondicionálás automatikusan igazodik a gyártás üteméhez és a tényleges kihasználtsághoz.

Egy gyártóüzemben például a világítás automatikusan kikapcsolhat a kevésbé kihasznált területeken, vagy a HVAC rendszer csak akkor működhet maximális kapacitással, amikor a helyiségekben valóban szükség van rá. 

Konklúzió

Az energiahatékonyság növelése nem csupán a költségcsökkentés eszköze, hanem a fenntartható és versenyképes működés záloga is. Az ipari automatizálás és az innovatív megoldások segítségével a gyártási folyamatok optimalizálhatók, csökkentve az energiafogyasztást, és biztosítva a folyamatos működést.

Azok a vállalatok, amelyek előrelépnek az automatizálás terén, nemcsak energiát takarítanak meg, hanem a jövőbeni kihívásokra is felkészülnek. Ha szeretnél többet megtudni az ipari automatizálás energiahatékonysági előnyeiről, lépj kapcsolatba a Zelemo csapatával!

Lépj kapcsolatba szakértőinkkel, akik szívesen válaszolnak a kérdéseidre.

 

  • Központ: 1097 Budapest, Könyves Kálmán Krt. 12-14.
  • Telefonszám: +36 20 548 1181