Blog

Gyártási folyamat automatizálás: lépés a jövő felé

2024. július 14.

ipariautomat1

Számos vállalat a gyártási folyamat automatizálására támaszkodik, hogy gyorsabban állítsa elő termékeit, optimalizálja munkahelyi folyamatait, és hatékonyabban teljesítse a megrendeléseket. Azonban a beruházási döntések nehézségekbe ütközhetnek, mivel több száz különböző technológia áll rendelkezésre, amelyek ráadásul nagyon eltérő árkategóriákba esnek.

Mit jelent a gyártási folyamat automatizálása?

A gyártási folyamat automatizálása azt jelenti, hogy a korábban emberi kézzel végzett feladatokat gépek és programok veszik át. Ez magába foglalja a robotok, számítógépes rendszerek és szoftverek használatát a gyártási folyamatok és funkciók automatizálására, hogy a vállalatok hatékonyabbá és pontosabbá tegyék a termelést.

A lélektelen robotkarok nem az alkalmazottak ellenségei

Az emberek gyakran rémképekkel vizualizálják el a gyártósorok automatizálását. Tömeges elbocsátások, futószalagok mellett fáradhatatlunk pakoló robotkarok. A valóság azonban azt mutatja, hogy az automatizálás ma már nélkülözhetetlen minden gyártóipari vállalat számára. 

Miért?

  • Versenyképesség: Az automatizált rendszerek növelik a termelékenységet és csökkentik a költségeket, ami versenyelőnyt biztosít a vállalatok számára.
  • Minőségjavítás: Automatizációval a termékek minősége egyenletesebbé és magasabb színvonalúvá válik, csökken a selejt és a visszáruk aránya.
  • Költséghatékonyság: Az ismétlődő feladatok automatizálása redukálja a munkaerőköltségeket és növeli a gyártás hatékonyságát.
  • Rugalmasság: Az ilyen rendszerek könnyen alkalmazkodnak a piaci igények változásaihoz, lehetővé teszik a gyors termékváltást és testreszabást.
  • Biztonság: Az automatizáció kiváltja, hogy az emberek veszélyes környezetben végezzék munkájukat.
  • Skálázhatóság: Az ilyen rendszerek könnyen bővíthetők, így a vállalatok gyorsan növelhetik termelési kapacitásukat a piaci kereslet növekedésével.
  • Precizitás és pontosság: Az automatizált gépek nagyobb pontossággal és precizitással dolgoznak, mint az emberi munkaerő, minimalizálják a hibák eshetőségét.
  • Adatgyűjtés és elemzés: Folyamatosan gyűjtik és elemzik az adatokat, így lehetővé teszik a gyártási folyamatok folyamatos optimalizálását.
  • Fenntarthatóság: Az energiahatékony automatizált rendszerek csökkentik az energiafogyasztást és a hulladék mennyiségét – hozzájárulnak a fenntartható gyártási folyamatokhoz.
  • Munkaerőhiány kezelése: Automatizálással áthidalható a munkaerőhiány, mivel a gépek a nap 24 órájában folyamatosan dolgozhatnak.

gyártási folyamat automatizálás

Az automatizálás különböző típusai a gyártásban

A manuális folyamatokat számos módon automatizálhatók. Fontos azonban megérteni az automatizáció különböző típusait, hogy pontosan lássuk, mely technológiai megoldások hozhatják a legnagyobb előnyöket. Nincs olyan megoldás vagy trend, amely megfelelő lenne minden vállalat számára.

Rögzített automatizálás

A fix automatizálás általában specifikus feladatokat lát el, állandó munkafolyamatokkal, nagy termelési volumennel és magas bekerülési költségekkel jár. Ezeket a gépeket általában egyetlen termék előállítására tervezik, és költséges lehet az átalakításuk vagy átállításuk. 

A fix automatizálást általában nagy volumenű gyártósorokon alkalmazzák, például autók, háztartási gépek és elektronikai termékek gyártása során.

Programozható automatizálás

A programozható automatizálás, hatékony megoldást kínál a kötegelt gyártás számára, mivel jól kezeli több tucat vagy több ezer darab előállítását. Kis volumen esetén gyakori átállások szükségesek, amit figyelembe kell venni a tételméretek és átfutási idők meghatározásakor.

Ez a típusú automatizáció számítógép-vezérelt gépeket alkalmaz, amelyek könnyen átprogramozhatók az adott feladattól függően. Ez a sokoldalúság ideális megoldást jelent kis méretű gyártósorok számára, amelyek gyakran változó gyártási folyamatokat igényelnek.

Rugalmas automatizálás

A rugalmas automatizálás, mint például a CNC-gépek, autómodelleket gyártó vagy elektronikai eszközöket összeszerelő robotok precíz elektromechanikus vezérlést alkalmaznak, és automatikusan elvégzik az átállásokat, csökkentve ezzel az állásidőt. Ez nemcsak a sorozatgyártásban működik jól, hanem lehetővé teszi az igényesebb gyártást és a termékek fokozott testreszabását is.

Integrált automatizálás

Az eszközök és gépek összekapcsolása egy közös vezérlőrendszerbe hatékonyabbá teszi a gyártási folyamatokat. Az IIoT és az Ipar 4.0 fejlődésével ezek a rendszerek egy hálózaton keresztül kommunikálnak, ami növeli a rugalmasságot és lehetővé teszi az igény szerinti gyártást és testreszabást.

Az integrált automatizálás különböző automatizálási technológiákat egyesít, hogy optimalizálja a gyártási folyamatokat. Ezt a rendszert nagy pontosságot igénylő iparágakban, például a repülőgépiparban és az orvostechnikai eszközök gyártásában alkalmazzák.

Robotika

A robotautomatizálás során robotok végeznek el olyan feladatokat, amelyeket egyébként emberek csinálnának. Ezek a robotok számos különböző eljárásra programozhatók, az egyszerű összeszereléstől a bonyolult gyártási folyamatokig. Az autógyártásban, elektronikában és gyógyszeriparban gyakran alkalmazzák őket.

Mesterséges intelligencia 

Az M.I. automatizálás fejlett algoritmusokkal és gépi tanulással optimalizálja a gyártási folyamatokat. Ez lehetővé teszi a hatékonysági problémák felismerését, a karbantartási igények előrejelzését és az általános teljesítmény javítását. Bár még korai fejlesztési szakaszban van, ez a technológia nagy hatással lehet a feldolgozóiparra.

Az automatizálás előnyei a gyártásban és üzleti tevékenységekben

Ahogy az automatizálás egyre elterjedtebbé válik a gyártásban, a vállalatok kezdik felismerni, hogy érdemes a teljes folyamatot automatizálni, nem csak egy részét. Ez azért fontos, mert ha minden rész együttműködik és automatizált, az egész rendszer gördülékenyebben működik, így csökkenthető az állásidő, valamint növelhető a termelés hatékonysága.

Az intelligens gyártási rendszerek bevezetésével a vállalatok időt és erőforrásokat takaríthatnak meg, mivel az alkalmazottak kevesebb időt töltenek rutinfeladatokkal. A robotizált folyamatautomatizálás nemcsak a gyártásban előnyös, de az üzleti tevékenységek számára is, mert növeli a hatékonyságot, csökkenti a költségeket, és lehetővé teszi a gyorsabb és pontosabb termelést.

Hogyan javíthatja a gyári automatizálás az üzleti működést?

A gyártási folyamatok automatizálása nemcsak a termelést, hanem az értékesítést, a rendelésfeldolgozást, a készletek nyomon követését és a beszerzést is javítja. Különösen hasznos olyan vállalatok számára, amelyek szigorú szabályozási követelményeknek kell megfelelniük. Az automatizálás leegyszerűsíti a dokumentumfeldolgozást és a részlegek közötti kapcsolattartást is, például webes űrlapokkal könnyebb kezelni a beszállítói adatokat. 

A gyártás jövője az automatizálásban rejlik, ami az egész szervezet számára előnyöket tartogat.

  • Központ: 1097 Budapest, Könyves Kálmán Krt. 12-14.
  • Telefonszám: +36 20 548 1181